Jak założyć własną winnicę?

Jak założyć własną winnicę?

Uprawianie winnej latorośli stało się w Polsce bardzo modne. Na początku musimy określić czy zakładamy winnicę w celu działalności przemysłowej czy tylko dla ozdoby i zagospodarowania obszaru przy domostwie. Winnica jest inwestycją długofalową, dlatego zanim podejmiemy się jej uprawy, warto zapoznać się z kilkoma faktami.

Jaki teren można przeznaczyć na winnicę?

 Winorośl jest rośliną ciepłolubną, dlatego najlepiej przyswajana jest w klimacie śródziemnomorskim. Polskie winnice uprawia się w trudnych warunkach mikroklimatu. Takie przedsięwzięcie jest bardziej skomplikowane niż w ciepłych krajach, ale nie jest niemożliwe do zrealizowania. Podejmując się uprawy winnicy, musimy mieć świadomość, że jest to działalność na lata (niektóre plantacje liczą nawet 50 lat).

Należy przede wszystkim pamiętać o tym, aby wybrać odpowiedni teren – powinien to być nasłoneczniony stok. W Polsce winiarze powinni wybierać na plantacje zbocza południowo-zachodnie, umiejscowione ponad doliną (w zimie będzie lepszy przepływ temperatury, która nie zrobi roślinom krzywdy).

Trzeba mieć na uwadze, że winorośl pnie się i rozrasta w wyjątkowo szybkim tempie. Wymaga podparcia, jej wysokość może mierzyć nawet 5 metrów. Winorośle potrzebują dużo miejsca do rozrostu, minimalny metraż winnicy musi wynosić 1000 m2.

Cięcie pobudza młode rośliny do wzrostu i rozkrzewiania, w późniejszym okresie jest ono konieczne do prawidłowego kierowania pędów między podporami. We wrześniu wycina się niektóre przerośnięte pędy – jest to istotne, ponieważ pozbywamy się wtedy nadmiaru liści, które blokują przepływ powietrza. Dzięki temu, słońce ma lepszy dostęp do owoców, co wpływa korzystnie na ich jakość. Winorośl wydaje owoce w sierpniu, wrześniu i październiku. Najlepszym okresem na ich dojrzewanie jest jesień. Po zimie, w okolicach marca/kwietnia, rośliny ponownie budzą się do życia.

Gleba, na której posadzimy winorośle, musi być dobrze nawożona i nawilżona w umiarkowanym stopniu. Dobrym pomysłem jest posianie na plantacji roślin motylkowych (łubinu, rzepaku, gorczycy, itp.), które poprawią stan gleby.

Przydatne przy zakładaniu winnicy będą dane klimatyczne, które pomogą ustalić, jaki jest okres wegetacyjny w określonym miejscu. Średnia roczna temperatur powinna przekroczyć 8 stopni Celsjusza, a w najgorętszych miesiącach 18 stopni.

Odmiany winogron

 Gdy już wybierzemy odpowiedni teren, musimy zdecydować, które z odmian winogron będziemy uprawiać. Polscy winiarze powinni się podjąć uprawy odmian europejskich, np. Portugalskiej Niebieskiej, Królowej Winnic, Magdalenki Królewskiej czy Złotej i Różowej Chrupki. Preferuje się je w naszym klimacie, ponieważ są one odporniejsze na mrozy.

Na rynku ukazują się coraz nowsze odmiany, będące połączeniem winorośli szlachetnej z amerykańską czy azjatycką. Są to np. Aurora (ze słodkimi żółtozielonymi owocami) czy Seibel Czarny (o małych ciemnoniebieskich jagodach). Ich owoce są słodkie, idealnie sprawdzą się w przygotowaniu win i soków.

Nie tylko wino

Winogrona mają szereg wspaniałych właściwości. Hodując własne winorośle, możemy produkować z owoców nie tylko wino, ale też inne winogronowe specyfiki. Warto wiedzieć, jakie korzyści dla naszego zdrowia, przynosi spożywanie winogron w różnej postaci. Są one bogate w: potas, magnez i chlor, dzięki którym nasze serce, układ krwionośny i nerwowy funkcjonują poprawnie oraz w cynk, fosfor i wapń (główny budulec kości), wspomagające pracę mózgu.

Ciemne winogrona najlepiej sprawdzają się w produkcji wina, jednak ciekawym pomysłem jest zrobienie z nich soku, który może być dodatkiem do herbaty w zimie lub orzeźwiającym koktajlem w lecie (aby zachować wszystkie wartości odżywcze, soki powinno się przygotowywać za pomocą wyciskarek do soków, np. www.sokowo.pl). Uważa się, że ciemne winogrona są o wiele zdrowsze od jasnych. Dodatkowo działają przeciwbakteryjnie i przeciwzapalnie, a nawet antyrakowo (ze względu na zawartość resveratola).

Ekstrakt z winogron wykorzystuje się do produkcji wielu suplementów diety (np. ProDeacidu; www.prodeacid.pl). Wspomaga on dotlenienie i odporność organizmu, skutecznie pozbywa się toksyn, dzięki polifenolom. Jest źródłem witamin: B, C, D, PP i minerałów, takich jak bor, żelazo, miedź.

 Kolejnym produktem jest olej z pestek winogron. Charakteryzuje się on wysoką zawartością witamin: K (odpowiedzialnej za krzepnięcie krwi i uszczelnianie naczyń krwionośnych) i E (silnego antyutleniacza). Dlatego jest polecany do cery z rozszerzonymi naczynkami i skłonnej do zaczerwień. Można go z powodzeniem stosować zamiast oliwki do ciała, wykorzystać w kąpieli oraz masażu. Dobrze się wchłania, uelastycznia i nawilża skórę. Jest źródłem kwasu omega-6, pobudza tkanki do produkcji kolagenu. Jest polecany do pielęgnacji całego ciała i włosów.

Stosować go można także w kuchni: sprawdzi się przede wszystkim w potrawach śródziemnomorskich, m.in. w sałatkach i sosach. Jest lekki, subtelny i łagodny oraz nie zmienia smaku dań w trakcie smażenia (informacje pobrane ze strony: www.naturaija.pl).

Previous Najczęściej popełniane błędy w urządzaniu mieszkania
Next Dzień z życia operatora żurawia wieżowego

Może to Ci się spodoba

Architektura ogrodów 0 Comments

Technorattan – zawsze modny

Ogród, w którym rosną kolorowe i pachnące kwiaty jest tak piękny, że może się wydawać, że piękniejszy już być nie może. A jednak jest to możliwe. Nie tylko nasz ubiór

Jakie ogrodzenie wybrać? 5 pomysłów jak ogrodzić dom

Ogrodzenie oraz brama stanowią bardzo ważny element każdego domu. Odgradzając dom od otoczenia chcemy zapewnić sobie oraz swojej rodzinie bezpieczeństwo. Ogrodzenie nie tylko uniemożliwia wejście na posesję nieuprawnionej osoby, ale

Instalacje 0 Comments

Najpopularniejsze maszyny ogrodowe

Posiadanie własnego ogrodu to marzenie wielu osób. Właściciele ogrodów wiedzą jednak, że ten przydomowy skrawek zieleni wymaga ciężkiej pracy. Posiadanie ogrodu wiąże się nie tylko z możliwością odpoczynku, ale także

0 Comments

Brak komentarzy!

You can be first to comment this post!

Zostaw odpowiedź