Nowoczesne lodówki pozwalają przechowywać żywność w świeżości nawet trzy razy dłużej niż tradycyjne

Jeszcze kilka lat temu od lodówek wymagano jedynie dwóch podstawowych funkcji – chłodzenia i zamrażania. Obecnie dają one znacznie więcej możliwości, które wydłużają czas przechowywania żywności w świeżości oraz poprawiają komfort codziennego życia. Latem szczególnie przydatna jest funkcja szybkiego zamrażania.

Każda nowoczesna lodówka powinna zachowywać równomierną temperaturę na wszystkich półkach. Zazwyczaj wynosi ona ok. 3-3,5 stopni Celsjusza. Dzięki temu nie trzeba się zastanawiać, który produkt położyć na której półce.

Powietrze w lodówce ma tendencję do tego, że w wyższych partiach jest cieplejsze, w niższych zaś chłodniejsze. Dlatego warto zwrócić uwagę na to, czy we wnętrzu lodówki znajduje się specjalny wentylator, który powoduje cyrkulację powietrza, dbając także o to, by w każdym miejscu temperatura była taka sama – mówi agencji informacyjnej Newseria Lifestyle Ksenia Grzywacka, szkoleniowiec Miele.

Producenci znacznie wydłużyli także czas przechowywania żywności w świeżym stanie. Gwarantują to tzw. komory świeżości i wilgotności, które oddzielone są od pozostałej części lodówki specjalną półką. Pierwsza z tych komór utrzymuje w swoim wnętrzu temperaturę ok. 0 stopni Celsjusza – jest ona idealne do przechowywania zwłaszcza surowego mięsa i ryb. Komora optymalnej wilgotności gwarantuje od 50 do 90 proc. wilgotności – w niej najlepiej przetrzymywać owoce i warzywa. Dzięki tym rozwiązaniom żywność pozostaje świeża nawet trzy razy dłużej niż w pozostałej części lodówki.

Ważna jest także funkcja no frost. Polega ona na tym, że schłodzone powietrze nie powoduje powstawania szronu w komorze zamrażarki. Nie oznacza to jednak, że zamrażarka nie powinna być odmrażana raz na rok – mówi Ksenia Grzywacka.

Niektóre nowoczesne lodówki wyposażone są także w funkcję szybkiego zamrażania, co przydaje się zwłaszcza latem, gdy żywność szybciej się psuje lub zachodzi konieczność szybkiego schłodzenia napojów. Lodówki te są w stanie zamrozić nawet 18 kg żywności w ciągu 24 godzin. Dodatkowe funkcje to możliwość chłodzenia wina, zewnętrzne (umieszczone na drzwiczkach) dozowniki wody i kostek lodu oraz zewnętrzne panele sterowania.

 

Źródło: Newseria.pl

Previous Kompaktowy sprzęt kuchenny przyspiesza gotowanie i nie zajmuje dużo miejsca
Next W nowoczesnych łazienkach zamiast tradycyjnych modeli coraz częściej stosowane są bezkołnierzowe toalety i bezbrodzikowe kabiny

Może to Ci się spodoba

Design 0 Comments

Designerski pokój dla nastolatka według Pinio

Każdy nastolatek marzy, by mieć swój własny azyl. Jego pokój pełni zazwyczaj kilka funkcji jednocześnie: sypialni, salonu, miejsca nauki, odpoczynku i rozrywki. Powinien być zatem urządzony oryginalnie i funkcjonalnie. W

Wyposażenia wnętrz 0 Comments

Kompaktowy sprzęt kuchenny przyspiesza gotowanie i nie zajmuje dużo miejsca

Nowoczesny, wielofunkcyjny sprzęt gospodarstwa domowego pozwala oszczędzić czas i przestrzeń w kuchni. Urządzenia takie jak piekarnik parowy lub parowary z mikrofalą skracają czas przygotowania posiłków nawet o 30 proc. Można w nich przygotować zarówno proste,

Wyposażenia wnętrz 0 Comments

Najmodniejsze krzesła do kuchni – 5 propozycji, które warto poznać!

Przy doborze krzeseł do kuchni warto kierować się nie tylko ich ceną, ale również wyglądem. Jakie modele są obecnie najmodniejsze? Zapraszamy do zapoznania się z naszymi 5 propozycjami! Wiele osób

0 Comments

Brak komentarzy!

You can be first to comment this post!