4 najczęstsze błędy w projektowaniu, przez które kuchnia jest niefunkcjonalna

4 najczęstsze błędy w projektowaniu, przez które kuchnia jest niefunkcjonalna

Niełatwo jest zaprojektować ładną, wygodną i praktyczną kuchnię. Problem staje się tym większy, jeśli nie ma się w tej kwestii zbytniego doświadczenia. W takiej sytuacji najlepiej skorzystać z pomocy fachowca, by nie popełnić jednego z czterech popularnych błędów.

1. Brak planowania strefowego

W kuchni należy wydzielić trzy strefy określane mianem trójkąta roboczego. Chodzi oczywiście o zlew, lodówkę i kuchenkę, między którymi powinno się zachować odpowiednie odległości. Zbyt duże lub zbyt małe odstępy sprawią, że przygotowywanie posiłków stanie się męczące lub zajmie więcej czasu. Dlatego zaleca się, aby lodówka była maksymalnie oddalona od zlewozmywaka o 120-210 cm. To samo dotyczy położenia zlewozmywaka i kuchenki. Natomiast między lodówką a kuchenką należy zachować odległość 120-270 cm.

 2. Planowanie z myślą o estetyce a nie funkcjonalności

Kuchnia ma cieszyć oko, ale nie kosztem funkcjonalności. Jednorzędowa zabudowa nie sprawdzi się w pomieszczeniu o podłużnym kształcie, bo narzuci potrzebę pokonywania sporych dystansów. Mała powierzchnia blatów roboczych, wynikająca z nadmiernego minimalizmu i niezagracania przestrzeni też nie zda egzaminu, podobnie jak umieszczenie piekarnika lub mikrofalówki tuż nad zmywarką (para wodna może trwale je zniszczyć). Sporym problemem jest też ograniczanie ilości szafek i gniazdek estetycznych w celu zachowania estetycznego wyglądu wnętrza.

Co jeszcze? Montaż blatu na niedopasowanym do swojego wzrostu poziomie. Niezależnie od tego, czy decydujesz się na blaty z konglomeratu kwarcowego, granitu, drewna czy płyty MDF, zainstaluj je na wysokości sięgającej 10-15 cm poniżej łokcia. Poza tym zadbaj o odpowiednie rozplanowanie szafek i szuflad. Do tych znajdujących się pod ręką, włóż rzeczy używane najczęściej. Natomiast w górnych szafkach umieść wszystko, po co sięgasz sporadycznie. Dobrym pomysłem jest także zastosowanie w pojemnych szufladach i głębokich szafkach koszy cargo i wysuwanych organizerów, które ułatwią uporządkowanie rzeczy. Pamiętaj: nie podążaj ślepo za trendami, nie próbuj odtworzyć aranżacji z katalogu! Przemyśl koncepcję i dopasuj rozwiązania do własnej wygody.

 3.Słabe materiały wykończeniowe

Nie staraj się na siłę zaoszczędzić na materiałach, bo w ostatecznym rozrachunku zwiększysz koszty. Z uwagi na codzienną eksploatację i obecną w kuchni wilgoć zainwestuj w materiały trwałe, o podwyższonej wytrzymałości, które posłużą wiele lat. Jeśli decydujesz się na blat drewniany, koniecznie zabezpiecz go przed szkodliwym wpływem wody i przebarwieniami. A może jednak wolisz blaty kuchenne z kamienia? W takim wypadku postaw na granit lub konglomerat, bo wykazują wysoką odporność na uszkodzenia mechaniczne, powstawanie trwałych zaplamień i działanie wysokiej temperatury.

Natomiast jeśli chodzi o szafki, najlepsze będą solidne, drewniane, które z czasem można odnowić. Całkiem nieźle spiszą się też meble z płyt laminowanych i lakierowanych, z tym że trzeba o nie szczególnie dbać. Z kolei do wykończenia podłogi najlepiej nadadzą się płytki ceramiczne, kamień lub konglomerat kwarcowy.

 4. Złe wykorzystanie możliwości przestrzennych

Ostatnia kwestia to zagospodarowanie przestrzenne. Maksymalnie wykorzystaj dostępną ilość powierzchni. Nie wzbraniaj się przed zabudową w kształcie litery U lub L, która pozwala zaadaptować każdy kąt pomieszczenia. Sporo osób zapomina też, że wyspa zapewnia dodatkową przestrzeń do przechowywania i przygotowywania posiłków, a na ścianach jest sporo miejsca, by powiesić szafki. Nie powielaj schematu i nie skupiaj się jedynie na zaaranżowaniu dolnej partii pomieszczenia.

Previous Na co zwrócić uwagę podczas montażu składzika ogrodowego?
Next Ogrzewanie podłogowe a płytki ceramiczne

Może to Ci się spodoba

Domy z keramzytu 0 Comments

Nowoczesne domy z keramzytu

Budowa domów w nowoczesnej technologii keramzytu to absolutny hit w branży budowlanej. Choć w Polsce jeszcze się nie zadomowił, powoli zyskuje na popularności. Niezwykłe właściwości tego kruszywa, czynią z niego

Plan budowy 0 Comments

Kurtyny szybkorolowane sposobem na zabezpieczenie dobytku Twojego przedsiębiorstwa!

Ergonomia i bezpieczeństwo zakładu pracy powinna być na pierwszym miejscu priorytetów pracodawcy. Odpowiednie zabezpieczenie hali produkcyjnej, pomieszczeń laboratoryjnych, chłodni nie jest trudne – pomogą nam w tym kurtyny szybkorolowane. Jest

Plan budowy 0 Comments

Prefabrykowane hale produkcyjne od firmy Borga – niezawodność i jakość na lata

Stalowe hale przemysłowe zyskują coraz większą popularność wśród przedsiębiorców. Dobrej jakości hala może podnosić jakość procesów produkcyjnych przez długie lata. Powinna więc być wykonana ze sprawdzonych materiałów najwyższej jakości. Zasadnicze

0 Comments

Brak komentarzy!

You can be first to comment this post!